SHR laser eller IPL?

-Att välja hårborttagning-maskin

Har du funderat på att använda en hårborttagningsmaskin för att bli av med missprydande hårväxt kanske du har stött på begreppen IPL- och SHR laser. Vad är det för maskiner och hur skiljer de sig åt? Här reder vi ut begreppen.

Laser-hårborttagning

För att ta bort oönskat hår permanent krävs behandling med maskin som på ett eller annat sätt avlägsnar hårstrået. Med laser värmer du även upp hårsäcken så att den slutar producera hår helt eller delvis.

Det finns mängder av tillverkare och modeller, både för hemmabruk och salonger. De vanligaste är av typen SHR eller IPL. Båda fungerar bäst på ljus eller halvmörk hy och eftersom hår växer i olika faser behövs nästan alltid flera behandlingar.

Sveriges Skönhetscenter erbjuder laser-hårborttagning via effektiva och skräddarsydda metoder för både kvinnor och män. Genom användning av avancerad teknik som Soprano Ice Platinum och Splendor X, utförs behandlingar för olika områden med minimal smärta och långvariga resultat. Innan behandlingen erbjuds kostnadsfria konsultationer där individuella behov utvärderas och mer information ges om processen och förberedelserna.

Så funkar SHR laser

SHR står för Super Hair Removal och är en relativt ny metod för att med hjälp av laserliknade ljus ta bort hår genom att varsamt pulsera värmestrålar in i hårstrået vid en hög frekvens. Energin tas upp av hårstrået och når ner i hårsäcken så att den förstörs på ett skonsamt sätt.

Det som skiljer SHR från IPL är att SHR tekniken använder långsammare och längre uppvärmningsprocess som gör behandlingen smärtfri. De flesta upplever bara en värmande känsla. Det kan ta upp till två veckor innan hårstråt försvinner efter behandlingen.

  • Ny teknik
  • Känns mindre än IPL
  • Fungerar på ljusare och tunnare hårstrån
  • Behandling var fjärde vecka för att ta bort håret permanent

Så funkar IPL

IPL står för Intensivt Pulserande Ljus (Intense Pulsed Light) och är egentligen inte en laser eftersom den, till skillnad från laserljus, skickar ut ljus i flera våglängder. Ungefär som en kamerablixt, vilket gör att den inte är lika fokuserad.

  • IPL är skonsammare än laser
  • Rekommenderas inte på mörk hy
  • Fungerar inte på ljusa eller tunna hårstrån
  • Behandling varannan vecka för att reducera hårväxt med 70–100%

IPL mot ytliga blodkärl och pigmentfläckar

IPL kan även användas för att ta bort ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Mindre kärl och fläckar försvinner ofta på första behandlingen och behandlingen går snabbt. Att ta bort en så kallad ”spider”, ett litet nät av ytliga blodkärl, går på knappt 20 minuter. Från 450 kr kan du göra en IPL-behandling hos Sveriges Skönhetscenter i Stockholm. Under en IPL-behandling värms färgämnet i blodet upp, vilket leder till att huden kan bryta ner kärlet så att det inte längre syns. Ytliga blodkärl kan tas bort utan att det påverkar något och egentligen bara är en onödig rodnad. Behandlingen med IPL fungerar även på rosacea.

Köpa laserhårborttagning-maskin

Det finns IPL- och SHR-maskiner för både hemmabruk och professionella hudterapeuter. Det som skiljer maskinerna åt är effekten.
En salongsmaskin kan efter flertalet behandlingar förstöra hårsäckarna så att de aldrig kan producera hår igen, medan hemmaversionen kräver behandling med tätare mellanrum.
Vilket du väljer är en smaksak. Har du långt till salongen eller har svårt att komma i väg under deras öppettider kan det vara smidigare att behandla sig hemma själv även om du behöver behandla oftare. Då kan vi rekommendera Lumea IPL från Philips som kostar runt 5000kr och går att beställa online.
Är du utbildad terapeut och letar efter en återförsäljare har PV Medical en kombinerad IPL SHR maskin som kan vara värt att kika närmare på. De erbjuder även utbildningar för dig som vill kunna erbjuda kunderna hårborttagning och andra behandlingar som kan göras med IPL.

Laser hårborttagning – Biverkningar

Efter behandlingen kan huden bli lite röd och irriterad i ett par timmar, eller ibland några dagar. Värre biverkningar är mycket ovanligt då både SHR och IPL är skonsamma metoder. I sällsynta fall kan man få biverkningar som:

  • Ömmande hud
  • Blossande hy
  • Svullnader
  • Pigmentförändringar
  • Ärr
  • Brännmärken
  • Infekterad hud

Upplever du något av ovanstående kontakta din hudvårdsterapeut eller sjukvården. Se Strålskyddsmyndighetens råd och rekommendationer om laser och IPL behandlingar.